MA 20.01.20

Witlof from Syria

Sien Vanmaele

De vraag ‘Wil je met me koken?’ leidde voor Sien Vanmaele tot verschillende ontmoetingen met mensen van Syrische afkomst, thuis in hun keuken. Een vrouw staat in haar keuken. Ze bereidt het eten voor. In haar hoofd passeren flarden van voorbije ontmoetingen en ervaringen die ze tracht te duiden. Haar gedachten zijn poëtisch, schurend en buitengewoon eerlijk. Hoe is het om via een gedeelde passie – het koken – tot verbinding te komen met een ander? Kun je daarbij loskomen van je vooroordelen?

‘Witlof from Syria’ is de ontroerende weerslag van die ontmoetingen in de keuken. Op een ontwapenende en kwetsbare wijze tracht Sien Vanmaele met haar spel steeds de vinger op de zere plek te leggen. Hiermee troost ze niet enkel zichzelf maar ook iedereen die wil luisteren, zij het in de vorm van een balletje gehakt , een schepje rijstepap, of ander heerlijks …

Theatermaker Sien Vanmaele gebruikt haar passie voor koken en theater als middel om
ontmoetingen tot stand te brengen en zichzelf en de wereld kritisch te bevragen. Zo ook in haar foodperformance ‘Witlof from Syria’. Sien Vanmaele (1990) behaalde eerst een bachelor Taal- en Letterkunde aan de VUB, vooraleer ze in 2016 aan de Toneelacademie Maastricht als acteur afstudeerde. Ze zette haar eerste stappen bij fABULEUS en diverse projecten bij Villanella en liep stage bij het KIP, The National Theatre of Scotland en de KVS.

‘Een zintuiglijke reis met granaatappels, za’atar, savooikool en kanaries.’

‘Vanmaele maakt het niet mooier dan het is. Ze heeft met ‘Witlof from Syria’ een openhartige zoektocht naar een andere cultuur gemaakt. Eerlijk, zonder zichzelf of de ander te sparen.
En aan de hand van een heerlijk gerecht, zo mogen we na afloop constateren.’ (Theaterkrant)

Concept, tekst en spel: Sien Vanmaele. Coaching: Peter De Bie. Schrijfbegeleiding: Joachim Robbrecht. Eindregie: Louis van der Waal. Productie: Ward De Blick. Advies dramaturgie: Merel Heering. Scenografie: Studio Kuurjeus. Lichtontwerpen: Mieke Den Braber. Vormgeving recepten: Vanessa Verstappen. I.s.m.: VIA ZUID, Talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg, Zomer van Antwerpen, de Brakke Grond, deBuren, Jonge Harten, Laika. Met dank aan: Margot de Sera, Aukje Schaafsma.

www.sienvanmaele.be

max. capaciteit (incl.leerkrachten) : 50 (scène op scène)

DATUM MA 20 JAN. 2020
UUR 20:15
TITEL WITLOF FROM SYRIA
UITVOERDER SIEN VANMAELE
LOCATIE SCHOUWBURG KORTRIJK
PRIJS 6,00
DUUR 70
DOELGROEP 5DE SECUNDAIR, 6DE SECUNDAIR, LEERKRACHTEN
GENRE THEATER